LEVENSKUNST

Genot

Genot is je gedachte of je gedrag die je geluk geeft, intensiveert en verlengt. Genot zorgt voor de motivering en de intensiteit van het bestaan. Het leven bestaat niet uit puur genot; ook pijn hoort bij het leven. Genot krijg je door:

 • erotiek;
 • de zintuigen: zien, horen, ruiken, proeven, voelen;
 • denken en reflectie;
 • dromen en fantasie;
 • herinnering;
 • lectuur en gesprek;
 • lachen;
 • het zuivere zijn; innerlijke rust en gelatenheid;
 • contact met anderen.

 

Voorbeeld met praktische tips waarbij wetenschappelijk is aangetoond dat genot je geluk geeft, intensiveert en verlengt:

 1. Haal herinneringen op: Ga samen met anderen terug in de tijd en haal herinneringen op aan mooie momenten uit het verleden. Vooral ouderen kunnen hier veel voordeel uit halen, omdat het hen helpt om gelukkige herinneringen te koesteren.
 2. Visualiseer gelukkige dagen: Denk bewust terug aan gelukkige momenten en speel deze in gedachten opnieuw af. Het herbeleven van positieve ervaringen kan het genot versterken en je stemming verbeteren.
 3. Maak een geniet album: Creëer een album op je smartphone met foto's van gelukkige momenten en kijk er af en toe naar om het genot te verlengen.
 4. Schep genoegen in gewone gebeurtenissen: Leer genot te vinden in de alledaagse gebeurtenissen en kleine dingen om je heen. Genieten van de eenvoudige dingen kan je geluk vergroten.
 5. Bewustzijn van het moment: Neem regelmatig de tijd om te ontspannen en bewust te worden van je ademhaling, gevoelens, gedachten en emoties. Mindfulness kan je helpen genot te intensiveren.
 6. Bewonder je omgeving: Sta stil bij de schoonheid van de natuur, cultuur en uitingen van mensen om je heen. Het bewonderen van je omgeving kan je genot verrijken.
 7. Beleef je waarnemingen intenser: Scherp je zintuigen aan en beleef je waarnemingen intenser. Proef, ruik, luister en voel met volle aandacht om meer genot te ervaren.
 8. Vier goed nieuws met anderen: Deel positief nieuws en successen met anderen. Samen vieren versterkt het genot en creëert een gevoel van verbondenheid.
 9. Stel je bewust van tijdelijke momenten: Sta stil bij iets moois dat binnenkort voorbij zal zijn. Door je bewust te zijn van de eindigheid, kun je meer genieten van de resterende tijd.
 10. Fantaseer over een mooie toekomst: Laat je fantasie de vrije loop en denk na over een mooie toekomst. Het koesteren van positieve toekomstbeelden kan je geluk vergroten.
 11. Beperk genot om verlangen te behouden: Genot moet soms beperkt worden, zodat je blijft verlangen naar bepaalde ervaringen. Verlangen naar iets wat niet onbeperkt beschikbaar is, kan het genot intensiveren.
 12. Ontdek lichaam en zintuiglijkheid: Virtueel genot via het internet kan helpen om je lichaam en zintuiglijkheid te ontdekken. Het kan ook duidelijk maken welke zintuiglijke ervaringen worden gemist om volop van het leven te genieten.