LEVENSKUNST

Tijd

Je wordt getekend door kleine en grote gebeurtenissen. Kleine gebeurtenissen zijn bijvoorbeeld een verhuizing, een diploma, een nieuwe baan, een ontslag, het derde kind, het pensioen. Grote gebeurtenissen zijn de geboorte van het eerste kind, huwelijk en scheiding, de breuk in een echte vriendschap, de openbare schande, de voltooiing van een levenswerk, de dood van ouders. Soms staat alles in een klap stil en neemt je leven een radicale wending. "Levenskunst" heeft ook betrekking op de verwerking van de tragische gebeurtenissen in ons leven; goed hiermee overweg gaan. Als je leeft in de breedte raak je het leven in de diepte kwijt. Je moet keuzes maken, een levensloop uitstippelen, je levensritme in de gaten houden en om kunnen gaan met lege tijd.

Techniek:

  • Maak keuzes: Je leven veranderen begint nu. Je kunt niet alles tegelijk dus je moet keuzes maken; het ene nu en het andere later. Je kunt niet alles wat je wilt; je moet je altijd beperken. Je hebt in de toekomst steeds minder tijd om deze doelen uit te voeren (let hierbij op de curve van Baltes). Iedereen heeft wel enige structuur in zijn leven. Vraag je af: wanneer doe ik wat? Wanneer begin ik aan iets en wanneer stop ik? Het tijdstip is van groot belang en je houding ertegenover zegt iets over wie je bent.
  • Levensloop: Je houdt het spoor van je levensloop in de gaten; kijk naar de levensfasen en fasen in detail. Zit je nog op het juiste spoor? Wanneer moet je dit gebaande pad verlaten en een ontdekkingsreiziger durven zijn? Wanneer moet je op je schreden terugkeren? Wanneer moet je doorgaan?
  • Levensritme: Je zult je eigen levensritme moeten bevechten tussen versnelling en vertraging. Zonder vertragingstactiek kan je ook niet meer versnellen.
  • Lege tijd: Waar heb ik mijn tijd plezierig doorgebracht? Waar heb ik tijd verknoeid zonder spijt te hebben? Doelbewust tijd voorbij laten gaan met zinloze bezigheden. Lege tijd kan je doorbrengen met nietsdoen, dagdromen, flaneren, converseren, zinnelijkheid bedrijven etc. In de lege tijd kan je afstand nemen tot alle activiteiten in het heden en krijg je zicht op je toekomst. Je beseft dat niet alles hier en nu uitgevoerd moet worden. Je kunt zaken uitstellen naar de toekomst.