LEVENSKUNST

Tijd

Je wordt getekend door zowel kleine als grote gebeurtenissen in het leven. Kleine gebeurtenissen kunnen variëren van alledaagse veranderingen, zoals een verhuizing of een nieuwe baan, tot mijlpalen zoals een diploma behalen of met pensioen gaan. Grote gebeurtenissen hebben vaak een diepgaande impact, zoals het krijgen van een eerste kind, trouwen, scheiden, het verlies van een dierbare, of het voltooien van een belangrijk levenswerk. Deze gebeurtenissen kunnen je leven in een klap stilzetten en het een radicale wending geven.
Het beoefenen van 'levenskunst' omvat ook het omgaan met tragische gebeurtenissen in het leven en het vinden van een manier om hiermee goed om te gaan. Het gaat om het maken van keuzes, het uitstippelen van je levensloop, het bewaken van je levensritme en het omgaan met 'lege tijd'.

Hier zijn enkele technieken voor het beoefenen van levenskunst:

  1. Maak keuzes: Het veranderen van je leven begint met het maken van keuzes. Je kunt niet alles tegelijk doen, dus het is belangrijk om prioriteiten te stellen en te beslissen wat je nu wilt doen en wat later. Wees je ervan bewust dat je je altijd moet beperken en dat je in de toekomst mogelijk minder tijd hebt om bepaalde doelen te bereiken (let hierbij op de curve van Baltes).
  2. Levensloop: Houd de sporen van je levensloop in de gaten en kijk naar de verschillende levensfasen en fasen in detail.. Vraag jezelf af of je nog op het juiste pad zit en wees bereid om nieuwe paden te verkennen en ontdekkingsreiziger te zijn als dat nodig is. Wees ook niet bang om op je schreden terug te keren als dat nodig is.
  3. Levensritme: Strijd voor je eigen levensritme tussen momenten van versnelling en vertraging. Erken het belang van vertragingstactieken om uiteindelijk weer te kunnen versnellen.
  4. Lege tijd: Reflecteer op momenten waarop je je tijd plezierig hebt doorgebracht en wanneer je tijd hebt verspild zonder spijt te hebben. Geef jezelf bewust toestemming om lege tijd te ervaren waarin je kunt dagdromen, flaneren, converseren, ontspannen en jezelf kunt laten genieten zonder het gevoel te hebben dat alles hier en nu moet worden uitgevoerd. Lege tijd geeft je de mogelijkheid om afstand te nemen van de drukte van het heden en om te kijken naar de toekomst. Het besef groeit dat niet alles meteen moet gebeuren en dat sommige zaken kunnen worden uitgesteld naar een later moment.

Door het beoefenen van levenskunst kun je bewuster en meer in balans leven, genieten van de momenten en beter omgaan met veranderingen en uitdagingen in het leven. Het stelt je in staat om met meer voldoening en welzijn te leven, zelfs te midden van tegenslagen en onzekerheden.