LEVENSKUNST

Opgewektheid

Opgewektheid is een beheerste en terughoudende houding, een manier van leven die kan helpen om aanvallen van het noodlot beter te doorstaan en angst voor de dood te verminderen.

Techniek:

 1. Beheerst omgaan met plezier en een gelijkmatig leven: Geniet van plezierige momenten en ervaringen, maar zoek naar een evenwicht en vermijd overmatige uitspattingen die tot ongewenste gevolgen kunnen leiden.
 2. Accepteer de eigenaardigheden van anderen: Opgewektheid ontstaat ook door een open en begripvolle houding ten opzichte van anderen. Accepteer dat mensen verschillend zijn en waardeer de diversiteit in de wereld om je heen.
 3. Verdraag tegenslagen: Neem tegenslagen en onaangename gebeurtenissen op als onbelangrijk en relativeer ze. Zelfs als de feiten moeilijk zijn, kun je je houding ten opzichte van deze uitdagingen veranderen.
 4. Vergelijk jezelf met mensen die het slechter hebben: Een gevoel van dankbaarheid kan bijdragen aan opgewektheid. Besef dat er altijd mensen zijn die het moeilijker hebben dan jij, en waardeer wat je wel hebt.
 5. Wees jezelf: Blijf trouw aan jezelf en leef in overeenstemming met je eigen waarden en principes. Dit zal je helpen om een authentiek en opgewekt leven te leiden.
 6. Zorg voor opgewekte vrienden: Omring jezelf met positieve en opgewekte mensen. Hun positieve energie kan aanstekelijk zijn en bijdragen aan jouw eigen opgewektheid.
 7. Trek af en toe de natuur in: De natuur kan een bron van rust en sereniteit zijn. Ga af en toe wandelen, fietsen of geniet gewoon van de buitenlucht om je opgewektheid te bevorderen.
 8. Zorg voor af en toe een gezellig samenzijn: Sociale verbinding en gezelligheid kunnen bijdragen aan een opgewekte stemming. Organiseer af en toe een samenkomst met vrienden of familie.
 9. Zak af en toe eens door zonder echt dronken te worden: Een luchtige en ontspannen houding kan soms bevorderlijk zijn voor opgewektheid, maar houd het beheerst en vermijd excessen.
 10. Probeer te bereiken wat in je macht ligt: Stel haalbare doelen en werk eraan om ze te bereiken. Het gevoel van vooruitgang en prestatie kan bijdragen aan een opgewekte gemoedstoestand.
 11. Hang niet aan je bezittingen: Laat je geluk niet afhangen van materiële bezittingen. Waardeer je eigen leven en relaties boven materiële zaken.

  Opgewektheid is een positieve en veerkrachtige manier van leven, waarbij je de vreugde in het alledaagse vindt en jezelf niet laat beheersen door zorgen en angsten. Door bewust te werken aan deze houding, kun je een meer vervuld en gelukkig leven leiden.