LEVENSKUNST

Hooggevoeligheid

Je bent gevoeliger voor: emoties, pijn, genot en andere lichamelijke en geestelijke ervaringen, geluiden, geuren en visuele en voelbare stimulatie. Je neemt meer indrukken op, waardoor je zelf eerder en meer bewust bent van details en het aantal mogelijke scenario's die een omgeving in zich bergt. Je bent meer alert op mogelijke gevaren en eerder geneigd tot het overdenken en inschatten van situaties; vaak ten onrechte als verlegenheid en geremdheid gezien. Je bent minder tot sociale omgang geneigd en minder assertief, omdat je voorzichtiger met jezelf en je omgeving om moet gaan. Vanwege je aangeboren opmerkingsvermogen ben je meer geneigd tot empathie en blijk je in met name een rustige omgeving in staat te zijn informatie beter dan gemiddeld in je op te nemen en tot in alle details en nuances uit te werken. Je bent goed in het aanvoelen wat een ander nodig heeft. De kans bestaat hierbij, dat je jezelf en je emoties met heftige lading wegcijfert en opkropt en geen emoties met lading toont aan de buitenwereld (kijk bij Emoties hoe je hier mee om moet gaan).
In het algemeen: neem meer rust, wees vaker alleen of zoek de natuur op en beperk overprikkeling (zoals drukke, competitieve omgevingen). Laat je schuld- of minderwaardigheidsgevoelens over je inherente beperkingen los.

Mensen met hooggevoeligheid:

  • zijn consciëntieus (gewetensvol en nauwkeurig);
  • zijn loyaal;
  • gericht op kwaliteit;
  • hebben een hoog inzicht in mensen en processen;
  • voelen zich meer dan gemiddeld aangetrokken tot kunst en wetenschappen en tot adviserende en verzorgende taken;
  • voelen zich minder dan gemiddeld aangetrokken tot leidinggevende functies en competitieve beroepen.


Let op: 1 op de 5 hooggevoeligen is ook een sensatiezoeker. Als sensatiezoeker hou je niet van wachten en routine en ben je erg nieuwsgierig en altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen, sensaties, intense ervaringen en het onbekende. Je moet extra opletten voor overprikkeling!

Menu


Er zijn geen zoekresultaten. Gebruik meer algemene termen om meer resultaten te krijgen.