LEVENSKUNST

Uniek zijn

Levenskunst is: Je geeft toe aan de groep, bent voldoende uniek en hebt toch het gevoel dat je jezelf kan zijn.

Je wilt bij een groep horen maar je wilt ook jezelf blijven. Je wilt het verschil tussen jou en de anderen zichtbaar maken; je wilt in meer of mindere mate "uniek zijn". Je ontwikkelt zelf een eigen opvatting over het leven en handelt daarnaar. Je blijft eerlijk naar jezelf en voelt jezelf verantwoordelijk voor je doen en laten. Je probeert door te vergelijken de balans te vinden tussen het "uniek zijn" en het groepsgevoel.

Op den duur is je persoonlijkheid voldoende om dit gevoel van "uniek zijn" te geven. Maar zeker als je jong bent, wil je dit gevoel meer uiterlijke expressie geven.
Voor "uniek zijn" kan je gebruik maken van een mix van oneindig veel levensstijlen. Daarbij word je keuze sterk beperkt door je omgeving omdat je niet te veel wilt afwijken van de groep. De vervolgpagina's laten een aantal bekende levensstijlen zien.


"Uniek zijn" kan iedereen, maar:

  • je moet weten welke levensstijlen mogelijk zijn (studie),
  • het vereist zelfkennis,
  • je moet de durf bezitten om een andere levensstijl toe te passen,
  • en als deze levensstijl niet (meer) bevalt, te wijzigen,
  • je relaties met andere mensen veranderen en
  • je zal een eigen opvatting over het leven moeten samenstellen.

Bij te veel "uniek zijn" maak je kans uit de groep gestoten te worden. Als je dit niet wilt, kan je beter de groep volgen in hun opvatting over het leven. Belangrijke groepen zijn: jouw relatie, het gezin, de familie, de vriendenclub, de buurt, een geloofsgemeenschap, de afdeling van jouw werk, de sportclub.