LEVENSKUNST

Uniek zijn

Levenskunst is een balans vinden tussen het behoren tot een groep en het behouden van je eigen unieke identiteit. Het omvat de volgende elementen:

  1. Groepsgevoel en Uniek Zijn: Je wilt bij een groep horen, maar je wilt ook jezelf blijven en het verschil tussen jou en anderen zichtbaar maken. Je streeft naar het gevoel van "uniek zijn" binnen de context van de groep.

  2. Eigen Opvattingen en Handelen: Je ontwikkelt zelf een eigen opvatting over het leven en handelt daarnaar. Levenskunst houdt in dat je eerlijk naar jezelf blijft en jezelf verantwoordelijk voelt voor je eigen keuzes en gedrag.

  3. Balans en Vergelijking: Je probeert de balans te vinden tussen "uniek zijn" en het groepsgevoel. Dit kan betekenen dat je verschillende levensstijlen combineert om je eigen identiteit vorm te geven. Vergelijking met anderen kan je helpen om te ontdekken welke aspecten van jezelf je wilt benadrukken.

  4. Zelfkennis en Durf: Het bereiken van "uniek zijn" vereist zelfkennis en de durf om een andere levensstijl toe te passen. Als deze levensstijl niet (meer) bevalt, ben je bereid om te wijzigen en je eigen opvatting over het leven aan te passen.

  5. Veranderende Relaties: Het nastreven van levenskunst kan veranderingen teweegbrengen in je relaties met andere mensen. Sommige mensen kunnen je keuzes en veranderingen ondersteunen, terwijl anderen dit misschien minder begrijpen.

  6. Eigen Opvatting Over Het Leven: Levenskunst vraagt om het samenstellen van je eigen opvatting over het leven. Dit houdt in dat je bewust nadenkt over je waarden, doelen en levensdoel.

Het vinden van de juiste balans tussen het behoren tot een groep en het uniek zijn, kan soms uitdagend zijn. Te veel nadruk op "uniek zijn" kan leiden tot het gevoel van buitengesloten worden uit de groep. Aan de andere kant, als je de groep volgt in hun opvattingen over het leven, kan dit ten koste gaan van je eigen authenticiteit. Het is belangrijk om je eigen weg te vinden en een levensstijl te creëren die bij jou past, terwijl je ook rekening houdt met de behoeften en verwachtingen van de groepen waar je deel van uitmaakt.