LEVENSKUNST

Cyberspace

De cyberspace is een virtuele ruimte die alleen zichtbaar is op een beeldscherm. Tegenwoordig hoef je niet per se zelf alle kennis te hebben, maar het is essentieel om te weten waar en hoe je informatie kunt verkrijgen. Daarna moet je de moed hebben om te kiezen en een volgorde van belangrijkheid op te stellen, omdat slechts weinig informatie echt van cruciaal belang is. Het overweldigende aanbod van informatie en communicatie kan al snel te veel worden. Het is belangrijk om dit te reduceren, zodat je weer tijd hebt om jezelf een spiegel voor te houden en persoonlijke reflectie mogelijk te maken.

 

De cyberspace biedt een virtuele omgeving waarin je kunt experimenteren, flaneren en andere werkelijkheden kunt verkennen, voorstellen en soms zelfs ervaren. Het stelt je in staat om interactief te oefenen en jezelf vorm te geven. Het is echter ook essentieel om af en toe de cyberspace uit te zetten, om te ontsnappen aan de totale claim die het op je kan hebben. Op die manier neem je de leiding over jezelf weer in handen en voorkom je dat je volledig wordt opgeslokt door de virtuele wereld. Om dit te kunnen doen, moet je kennis hebben van de informatietechnologie en begrijpen hoe je de controle kunt behouden.

Het is belangrijk om vragen te stellen over de cyberspace en de informatiestromen die erin plaatsvinden, zoals:

  • Wie regelt de toegang tot de cyberspace?
  • Met welke middelen wordt deze toegang beheerd?
  • Hoe wordt informatie gekanaliseerd en verspreid?
  • Welke belangen liggen er achter de verspreiding van bepaalde informatie?
  • Hoe kan zakelijke informatie mogelijk gemanipuleerd worden om bepaalde belangen te dienen?

Het stellen van deze vragen is cruciaal om een kritisch perspectief te behouden en niet blindelings alle informatie te accepteren die je in de cyberspace tegenkomt. Het vergroot je bewustzijn van mogelijke manipulatie en stelt je in staat om een meer genuanceerd beeld te vormen van de virtuele wereld om je heen.