LEVENSKUNST

ZELFKENNIS

Zelfkennis is de basis van alles. Het begrijpen van je persoonlijkheid, voorkeuren, wensen en verlangens bepaalt de koers van je leven. Hoe beter je weet wie je bent en wat je wilt, hoe makkelijker je kunt krijgen wat je verlangt en je ervaringen kunt vormgeven. Zelfkennis is essentieel om jaloezie, wraak, wrok, depressies en angsten te begrijpen en te overwinnen. Bovendien stelt zelfkennis je in staat om beter te werken, met meer plezier en vaak ook met meer succes.

Hoe kun je zelfkennis vergaren? Probeer de volgende vragen te beantwoorden zonder te oordelen:

  1. Klopt je zelfbeeld? Wat is jouw persoonlijkheid? Vergelijk jouw beeld met wat anderen van je denken en vinden.
  2. Welke intelligentie bezit je? Is dit meer of minder dan gemiddeld?
  3. Wat is je seksuele geaardheid?
  4. Heb je bijzondere aanleg of kenmerken, zoals ADHD, dyslexie, autisme, hooggevoeligheid, enz.?

Je doet zelfkennis op door:

 
Je moet wel geduld hebben want zelfkennis komt niet opeens aanwaaien. Je omgeving verandert regelmatig en daardoor verander je zelf ook regelmatig.
Vergelijk zelfkennis met het kijken van de schilder naar zijn schilderijEen kunstschilder die een mooi schilderij wil maken, moet af en toe een stapje achteruit doen om even te kijken of het schilderij aan zijn verwachtingen voldoet. Hij vraagt zich af of het schilderij mooi wordt of niet. Als hij merkt dat dit nog niet het geval is, krijgt hij - door even afstand te nemen - de kans om dat te veranderen. Neemt hij echter niet de tijd om even stil te staan bij zijn schilderij, dan kan het wel eens zijn dat hij achteraf pas merkt dat het schilderij mislukt is. Hij heeft namelijk de hele tijd met zijn neus te dicht op het doek gezeten waardoor hij het overzicht kwijt is geraakt. Er zit voor hem niets anders op dan opnieuw te beginnen. Jouw leven is eigenlijk niet veel anders dan het schilderij van de kunstschilder. Jij bent de kunstschilder van je eigen leven. Als je nooit de tijd neemt om even een stapje achteruit te doen, als je het niet belangrijk vindt om even afstand te nemen van het leven om er naar te kijken en er over na te denken, als jij niet even wilt stilstaan bij jóúw leven... dan heb jij straks een nog groter probleem dan de kunstschilder. Want pas aan het einde van je leven er achter komen dat je leven niet aan je verwachtingen voldoet, houdt in dat er niet veel meer te veranderen valt. De kunstschilder baalde wel van zijn mislukte schilderij, maar hij kon tenminste nog opnieuw beginnen. Jij niet, want jij hebt maar één leven gekregen. Voordat je het weet is het: 'game over'. Het leven is helaas geen computerspelletje. Je krijgt geen drie levens en je kunt ook niet zo maar opnieuw beginnen. Je moet het in één keer goed doen. Wees dus zuinig op wat je gegeven is, neem er de tijd voor en maak er iets moois van. .