LEVENSKUNST

ZELFKENNIS

Zelfkennis is de basis van alles. Je persoonlijkheid, voorkeuren, wensen en verlangens bepalen je leven. Hoe beter je weet wie je bent en wat je wilt, hoe makkelijker je het kunt krijgen of ervaren. Zelfkennis helpt je om jaloezie, wraak, wrok, depressies en angsten te begrijpen. Zelfkennis stelt je in staat om beter te kunnen werken en het werk met meer plezier te doen en vaak met meer succes. Probeer antwoord te geven op de volgende vragen zonder te oordelen:

  • Klopt je zelfbeeld; wat is jouw persoonlijkheid. Vergelijk jouw beeld met dat wat anderen van je hebben?
  • Welke intelligentie bezit je: meer of minder dan gemiddeld?
  • Wat is je seksuele geaardheid?
  • Welke bijzondere aanleg heb je: ADHD, dyslexie, autisme, hooggevoeligheid, etc.?

Je doet zelfkennis op door:

 
Je moet wel geduld hebben want zelfkennis komt niet opeens aanwaaien. Je omgeving verandert regelmatig en daardoor verander je zelf ook regelmatig.
Vergelijk zelfkennis met het kijken van de schilder naar zijn schilderijEen kunstschilder die een mooi schilderij wil maken, moet af en toe een stapje achteruit doen om even te kijken of het schilderij aan zijn verwachtingen voldoet. Hij vraagt zich af of het schilderij mooi wordt of niet. Als hij merkt dat dit nog niet het geval is, krijgt hij - door even afstand te nemen - de kans om dat te veranderen. Neemt hij echter niet de tijd om even stil te staan bij zijn schilderij, dan kan het wel eens zijn dat hij achteraf pas merkt dat het schilderij mislukt is. Hij heeft namelijk de hele tijd met zijn neus te dicht op het doek gezeten waardoor hij het overzicht kwijt is geraakt. Er zit voor hem niets anders op dan opnieuw te beginnen. Jouw leven is eigenlijk niet veel anders dan het schilderij van de kunstschilder. Jij bent de kunstschilder van je eigen leven. Als je nooit de tijd neemt om even een stapje achteruit te doen, als je het niet belangrijk vindt om even afstand te nemen van het leven om er naar te kijken en er over na te denken, als jij niet even wilt stilstaan bij jóúw leven... dan heb jij straks een nog groter probleem dan de kunstschilder. Want pas aan het einde van je leven er achter komen dat je leven niet aan je verwachtingen voldoet, houdt in dat er niet veel meer te veranderen valt. De kunstschilder baalde wel van zijn mislukte schilderij, maar hij kon tenminste nog opnieuw beginnen. Jij niet, want jij hebt maar één leven gekregen. Voordat je het weet is het: 'game over'. Het leven is helaas geen computerspelletje. Je krijgt geen drie levens en je kunt ook niet zo maar opnieuw beginnen. Je moet het in één keer goed doen. Wees dus zuinig op wat je gegeven is, neem er de tijd voor en maak er iets moois van. .

 

Menu


Er zijn geen zoekresultaten. Gebruik meer algemene termen om meer resultaten te krijgen.