LEVENSKUNST

Overig

Een 'natuurlijke levensstijl' is een manier van leven waarin zowel het lichamelijke als het geestelijke in balans zijn. Het betekent dat je jezelf ondergeschikt opstelt aan de natuur en respect hebt voor de natuur, inclusief je eigen lichaam. Het gaat om het streven naar harmonie met de omgeving en het waarderen van de natuurlijke processen.

Het 'maatschappelijk nuttige type' is gericht op een gezonde levensstijl en gelooft in het doen van goed voor de samenleving. Ze ervaren het leven als zinvol en geloven dat ze controle hebben over hun eigen leven. Deze levensstijl komt vaak voort uit het opgroeien in een omgeving waarin verbondenheid met anderen wordt gestimuleerd en waarin ze zich als een deel van een geheel voelen. Ze erkennen dat het leven niet alleen uit plezier bestaat, maar ook uit uitdagingen en moeilijkheden.

De 'ruling types' levensstijl is gericht op het streven naar macht en controle over andere mensen. Dit betekent niet per se dat ze negatieve individuen zijn, omdat sommigen grote prestaties kunnen leveren. Ze willen vaak hun prestaties aan anderen laten zien en kunnen soms onaangenaam overkomen door hun neiging tot kritiek.

Het 'getting types' levensstijl betekent afhankelijkheid van anderen en een passieve houding ten opzichte van het leven. Dit kan worden gestimuleerd door overmatige verwendheid in de opvoeding, waardoor mensen minder geneigd zijn om zelfstandig en actief te handelen.

Bij het 'avoiding type' probeert men levensproblemen te vermijden om nederlagen te voorkomen. Deze levensstijl kan worden gezien als 'koud' en mensen kunnen zich vaak afzonderen. Onderliggend kan er echter een gevoel van superioriteit zijn dat fragiel is en verborgen wordt gehouden.