LEVENSKUNST

Geld

Geld kan je gelukkiger maken. Je moet het dan wel op de juiste manier besteden. Geld maakt niet iedereen gelukkiger. Mensen met teveel geld hebben zorgen over het behoud van dit geld. Mensen met te weinig geld hebben zorgen over de eerste levensbehoeften.


Techniek:

  • Koop ervaringen: Geluk van een materiële aankoop verdwijnt snel door gewenning. Geluk van ervaringen (vakantie, een voorstelling of dineren) neemt in de tijd toe. Je geeft vaak later een onvergetelijke reis meer kleur. Ook onaangename avonturen kunnen je waardevolle verhalen opleveren. Je naasten zijn meestal bij de mooiste ervaringen betrokken. Mooie ervaringen vergelijk je niet snel met iets dat nog groter of mooier is; bij materiële aankopen doe je dit wel.
  • Maak er iets bijzonders van: "Overvloed blijkt de vijand van waardering". Verrassingen zijn een manier om geluk te produceren. Je voorkomt hiermee het negatieve gevoel bij voorspelbare of routine zaken. Probeer routine om te zetten in een traktatie; doe alsof het voor de eerste keer is. Of maak iets bijzonder door het minder vaak te doen; zelfs plezierige ervaringen zijn uiteindelijk saai.
  • Koop ‘tijd’: Vrije tijd is een vorm van rijkdom. Gebruik deze tijd voor activiteiten die je blijvend gelukkig maken. Geef je geld uit aan tijdbesparende producten en diensten. Besteed minder tijd aan de minst gelukkige tijdsbestedingen, zoals televisie en woon-werkverkeer, en meer tijd aan het doorbrengen met je familie en vrienden.
  • Betaal nu en consumeer later: Geld uitgeven doet zeer. Daarom zijn creditcards zo aanlokkelijk; ze scheiden de aankoop van die pijn. Het "vooraf betalen" voor plezierige dingen en ervaringen geeft je geest ruimte. Ruimte om de voorpret beter te beleven. Deze voorpret maakt je gelukkiger. Een vakantie geeft je het meeste geluk voordat je op vakantie gaat; doornemen reisgids en het surfen op internet. Daarbij is "betalen vooraf" een doeltreffende controle om te hoge uitgaven te voorkomen.
  • Investeer in anderen: Geld besteden aan anderen geeft meer geluk dan geld besteden aan jezelf. De voldoening van je gift krijg je als anderen daar voordeel of plezier van ervaren. Je ervaart meer geluk als de ander dicht bij je staat; het persoonlijk contact zorgt daarvoor. Bron: Het boek ‘Happy Money. The New Science of Smarter Spending’ van Elizabeth Dunn en Michael Norton.