LEVENSKUNST

Flow ervaring

"Flow" is de staat waarin je volledig opgaat in je bezigheden, al je zorgen vergeet en jezelf als het ware verliest in de activiteit. Het gevoel van flow geeft je een natuurlijke "high" en kan leiden tot langdurig geluk. Deze ervaring kan optreden in bijna alles wat je doet, zoals werk, hobby's, wachten, gesprekken, enzovoort. Het is mogelijk om van je leven een grote flow-activiteit te maken, zelfs tijdens moeilijke perioden, omdat flow in bijna elke activiteit bereikbaar is.

Techniek

  1. Zelfgestelde doelen: Je stelt zelf je doelen vast en streeft deze na, waarbij je jezelf motiveert. Het is belangrijk dat je doelen uitdagend zijn maar ook haalbaar, zodat je niet overweldigd raakt of verveeld.
  2. Gerichte aandacht: Je richt je volledige aandacht op wat je aan het doen bent, en niet alleen op het einddoel. Deze intense concentratie zorgt ervoor dat je loskomt van het alledaagse leven en volledig opgaat in de activiteit.
  3. Gevoel van controle: Tijdens een flow-ervaring voel je je alsof je totale controle hebt over de situatie. Zelfs moeilijke taken lijken vanzelf te gaan en je hebt het gevoel dat niets mis kan gaan.

Voorbeelden van flow-ervaringen kunnen zich voordoen tijdens werk, gesprekken en andere activiteiten. In het werk is het gevoel van betrokkenheid en achter je werk staan belangrijk om in flow te komen. Tijdens gesprekken is het niet alleen het resultaat dat telt, maar ook de uitwisseling en het luisteren naar elkaar waardoor een goed gevoel ontstaat.

Waarschuwingen met betrekking tot flow:

  • Het gevoel van flow kan verslavend zijn, wat betekent dat je activiteiten niet meer bewust kiest, maar eerder als een noodzaak gaat ervaren.
  • Als je een activiteit vaak herhaalt en veel ervaring hebt opgedaan, kan de uitdaging verdwijnen en daarmee ook het gevoel van flow. Hierdoor kun je de activiteit willen stoppen en op zoek gaan naar iets nieuws dat je weer in flow brengt.

Het ervaren van flow kan een waardevolle en bevredigende ervaring zijn, maar het is ook belangrijk om in balans te blijven en jezelf niet te verliezen in een voortdurende jacht naar flow-ervaringen.

 

Bron: boek "Flow" van Mihaly Csikszentmihalyi.